Slovensko prišlo o 7,6 mil. eur. Brusel ich nepreplatí

19.11.2014 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR)- Za chyby pri čerpaní eurofondov Európska komisia (EK) nepreplatí Slovensku z Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia sumu 7,6 milióna eur. Uviedol to dnes počas rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Podarilo sa nám vybaviť tie najpriaznivejšie korekcie. Tie sú vo výške 7,6 milióna eur, ktoré ale zostanú k dispozícii ministerstvu na iné projekty," priblížil Richter s tým, že vplyv na ministerstvo bude len vo forme spoluúčasti štátu na financovaní chybových projektov v ďalšom období. "Všetky prostriedky, ktoré máme plánované na končiace programové obdobie vrátane korekcií, budú v priebehu roka 2015 vyčerpané. Nepredpokladám žiadny problém v súvislosti s čerpaním prostriedkov z operačného programu," doplnil minister.

Zároveň poslancov na rokovaní výboru informoval, že Slovensko má v rámci OP pozastavené platby pri dopytovo orientovaných projektoch. "Prevažná väčšina chýb vychádza z dôvodu pochybení prijímateľa pri verejnom obstarávaní. Projekty boli realizované priamo podnikateľmi, neziskovými organizáciami, verejnou správou, čiže subjektmi mimo rezortu práce," konštatoval Richter. Podľa jeho slov ministerstvo práce ako riadiaci orgán má príliš malý dosah na organizovanie verejných obstarávaní. "Najväčší problém vo verejnom obstarávaní bol a je konflikt záujmov," doplnil šéf rezortu.

EK uskutočnila audit pri projektoch realizovaných najmä v období rokov 2011 a 2012. "Základná suma, o ktorej komunikujeme s Európskou komisiou, je 44 miliónov eur," dodal Richter s tým, že tieto financie by mal Brusel odblokovať ešte tento mesiac.
 

Vyberte región